sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tartosta Lallille ja Sikolle hopeaa ja Samulille pronssia

Hämeenlinnan judoseuran judokat ottivat kaksi hopeaa ja yhden pronssin viikonloppuna Tartossa järjestetyistä kisoista.

Lauantaina Tartossa järjestettiin junioreiden XV K. Keerak Lasten judopäivä –kisat. Kisat ovat isot ja osanottajia on mm. Suomesta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Valko-Venäjältä ja Venäjältä. Judoliitto pitää kisaa näyttökisana maajoukkuetehtäviin.

Samuli Koskinen otti pronssia C-poikien alle 50 kg:n sarjasta. Sarjassa oli 19 judokaa. Koskinen pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla ja toisella kierroksella hän otti ippon-voiton Latvian Vadims Karsovskisistä. Nikita Hmelnitskin Virosta oli kolmannen kierroksen ottelussa taivuttava Koskisen ipponin arvoisen suorituksen takia. Välierässä Valko-Venäjän Konrad Shoka eteni finaaliin ja suisti Koskisen pronssiotteluun. Koskinen päätti kansainvälisen päivänsä ottamalla ippon-voiton liettualaisesta Robertas Ratkeviciuksesta.

Saku Inget otteli B-poikien alle 73 kg:n sarjassa. Inget otti avausottelussaan jatkoaikavoiton latvialaisesta vastustajastaan. Toisella kierroksella Viron Eerik-Karl Saal oli taitavampi.

Sunnuntaina oteltiin aikuisten K. Keerak muistoturnaus. Sekin kisa on judoliiton näyttökisa maajoukkuetehtäviin. Hämeenlinnasta Tartossa oli kolmimiehinen joukkue. A-juniorit Sikko Kaewasa ja Lalli Nuorteva saivat hopeaa. Kaewasa otteli alle 73 kg:n sarjassa. Ensimmäisen kierroksen ottelussa Kaewasa arvottiin kaaviossa paikkaan, jossa ei ollut vastustajaa ja Kaewasa eteni näin suoraan toiselle kierrokselle. Vastaan tuli Viron Ülo-Sverre Seppa. Hyvin harjoitellut Kaewasa määräsi ottelun tahdin ja tekin useita heittoyrityksiä, kunnes yhdestä kiepistä tuomari näytti waza-aria. Seppa ei saanut Kaewasasta tämänkään jälkeen otetta, vaan Kaewasa päätti ottelun ipponin arvoiseen kieppiin. Välierässä Kaewasa sai vastaansa Oskar Tvaurin. Ottelu oli tasainen kahden taitavan judokan kamppailu. Kamppailu sai ikävän lopun kun Tvauri loukkasi polvensa, eikä pystynyt enää jatkamaan. Kaewasa jatkoi finaalissa hienoja otteitaan ja otteli hienosti lähes ylivoimaisena pidettyä viime vuoden Eestin mestari Viron Künther Rothbergiä vastaan. Kokenut Rothberg oli ottelun alussa vaikeuksissa Kaewasan käsittelyssä. Kaewasa onnistuikin ottamaan päivän ensimmäisen pistesuorituksen Rothbergiltä, kun Kaewasan kiepistä annettiin yuko. Kaewasa jatkoi rohkeaa otteluaan, mutta Rothbergin kokemus ja taito olivat lopussa liikaa. Rothberg otti matalalla käsiheitollaan ensin waza-arin. Kaewasa laittoi kaikki peliin ja Rothberg pääsi yllättämään Kaewasan tehokkaalla käsilukolla. Päivä oli kuitenkin mainio näyttö Kaewasan taidoista.

Lalli Nuorteva otti hopeaa alle 90 kg:n sarjasta. Ensimmäisenä vastustajana oli Viron mestaruuskisojen pronssimitalisti Rivo Jurs. Nuorteva otti ensin uchimata-heitollaan waza-arin ja sitä seuranneesta mattotilanteesta sidonnan, josta sitten tuli ipponin arvoinen suoritus. Seuraavassa ottelussa vastaan tuli Viron Aleksandr Marmeliuk, joka on Viron viime vuoden mestari. Marmeliuk tarjosi tiukkaa otetaistelua ja vahvaa vääntöä. Viisi minuuttia kamppailtiin ilman pistesuorituksia, joten voittajaa haettiin jatkoajalla. Nuorteva haki aktiivisemmin suoritusta ja Marmeliuk passivoitui. Tuomari antoikin tästä varoituksen Marmeliukille, mikä tarkoitti Nuortevalle voittoa. Välierässä vastaan tuli virolainen Taavi Bekker. Nuorteva kypsytti Bekkerin väkevällä kahvaotteellaan ja otti tatamin pinnassa Bekkerin ipponin arvoiseen sidontaan. Finaalissa Viron Georgi Ladogin onnistui ottelun keskivaiheessa ottamaan yukon arvoisen pistesuorituksen. Parempikuntoinen Nuorteva etsi loppuottelun heittopaikkaa ja pakotti Ladoginin puolustuskannalle. Ladoginille annettiin kolme varoitusta passiivisuudesta, mutta Nuortevan raivokas taistelu ei tuottanut pisteitä, joten voitto meni viime vuoden Eestin alle 81 kg:n mestarille.

Tuomas Virtanen haki ensimmäisen kansainvälisen turnauskokemuksensa Tartosta alle 100 kg:n sarjasta. Voittoja ei tällä kertaa tullut.

Hopeamitalistit Lalli Nuorteva ja Sikko Kaewasa