sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Sikolle SM-kultaa, Henrille hopeaa ja Akille pronssia

Hämeenlinnan judoseuran judokat ottivat kolme Sm-mitalia Nummelassa järjestetyistä alle 21-vuotiaiden SM-kisoista. Sikko Kaewasa voitti Suomen mestaruuden alle 73 kg:n sarjasta. Lauantaina B-junioreiden Sm-kultaa ottanut Henri Hannula venyi hopealle alle 81 kg:n sarjassa. Aki Oinonen otti pronssia alle 90 kg:n sarjasta.
Sikko Kaewasa SM-kultaa 2014 A-73 kg


Sikko Kaewasa aloitti sarjansa voittamalla Kurikan Seibukanin Joonas Peltomäen. Ottelu ratkesi Kaewasan komeaan ipponin arvoiseen käsivarisheittoon. Toisessa ottelussa Hyvinkään judoseuran Aleksi Mattila lensi ensin aiturilla kyljelleen yukon arvoisesti. Sen jälkeen ottelu ratkesi Kaewasan hallintaan, tuomari antoi Mattilalle neljä varoitusta, jotka muuttuivat Kaewasan ipponin arvoiseksi suoritukseksi. Välierä Lahden judoseuran Otto Simolaa vastaan oli alussa Kaewasan hallintaa, ensin kiepillä yuko ja sitten aiturilla waza-ari. Tämän jälkeen Simola antoikin kovan vastuksen ja Kaewasa joutui vähän puolustuskannalle, mutta pistesuorituksia Simola ei saanut, joten loppuottelupaikan otti Kaewasa. Finaalissa vastustajana oli Helsingin JudoSportin Rene Villanello. Ottelu oli kahden taitavan judokan jännitysnäytelmä. Molemmat tekivät useita yrityksiä, mutta kumpikaan ei suostunut kellahtamaan tatamille selälleen. Yksi Kaewasan yritys oli kuitenkin sen verran tehokas että Villanello pyörähti kyljelleen. Tämän jälkeen Villanello yritti raivokkaasti, mutta Kaewasa pystyi notkeudellaan ja taidoillaan välttämään helsinkiläisen heittoyritykset. Näin Kaewasa kirkasti viimevuotisen pronssimitalinsa kultaiseksi, mikä tietysti sopii maajoukkueurheilijalle hienosti.
Finaaliottelu
Henri Hannula jatkoi tuoreena B-junioreiden Suomen mestarina hienoja otteita ottamalla hopeamitalin A-junioreiden alle 81 kg:n sarjasta. Alkupoolin ensimmäisessä ottelussa Hannula otti voiton Riihimäen judoseuran Jiro Valimasta kahdella hienolla käsiheitolla, joista molemmista Hannulalle annettiin waza-ari. Toisessa ottelussa Porin Fudoshinin Juuso Nuotiomaa lensi ensin kyljelleen Hannulan waza-arin arvoisesta aituriheitosta ja pian uudestaan selälleen ipponin arvoisesti. Poolin viimeisessä ottelussa ratkaistiin poolin ykköstila. Helsingin Chikaran Safar Rahmani antoi tiukkaa vastusta, mutta ottelun alussa nähty komea Hannulan kieppi näytti mitä oli tulossa. Hannulan kieppiheitto oli tehokas ja Rahmani oli jo menossa selälleen tatamin pintaan, mutta onnistui vielä ilmassa kääntyä vatsalleen. Hannula jatkoi painostustaan ja sai Rahmanin mattotilanteen jälkeen sidontaan, josta ei ollut poispääsyä. Hannula otti näin voiton. Välierässä Kirkkonummen judoseuran Matti Juopperi antoi kovan vastuksen, mutta Hannulan onnistunut waza-arin arvoinen uchimata ottelun alussa riitti voittoon. Juopperi yritti raivokkaasti, mutta Hannula onnistui kontrolloimaan ottelua ja estämään Juopperin yritykset. Finaalissa Tampereen Judon Aatu Laamanen piti hämeenlinnalaisen B-juniorin kurissa ja otti kultaa. Hannula kuitenkin otti viikonlopun toisen mitalinsa, hopeaa eilisen kultamitalin seuraksi.

Aki Oinonen otti pronssia alle 90 kg:n sarjassa. Tänä vuonna A-junioreihin ja alle 90 kg:n sarjaan siirtynyt Oinonen aloitti ottamalla voiton Salon budoseuran Otto Saaresta. Oinonen otti ensin waza-arin ja yukon ja ottelu näytti jo ratkenneen, mutta Saari yllättikin Oinosen waza-arillaan. Oinonen kuitenkin kokosi itsensä ja heitti komealla uchimatallaan vastustajansa tatamin pintaan ja otti näin voiton. Toisessa ottelussa Hyvinkään judoseuran Ville Vaheria vastaan Oinonen otti ensin yukon haraigoshillaan ja täydensi sen jälkeen sidonnallaan pistetaululle ipponin arvoisen merkinnän. Kolmannessa ottelussa sarjan voittanut Mikkelin judon Martti Puumalainen vei voiton. Viimeisessä ottelussa Helsingin Hontain maajoukkuejudoka Klaus Verlin otti kokemuksellaan sidontavoiton ja hopeamitalin. Oinonen otti kuitenkin ensimmäisen A-junioreiden SM-mitalinsa.

Saku Inget ei sijoittunut A-junioreiden alle 73 kg:n sarjassa.
Suomen mestari Kaewasa fanien ympäröimänä.

Videoita muista otteluista.