sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Sini ja Turpal kultamitalisteina Oxelösundin Sörmlandstreffenissä, Tuukalle hopeaa ja Samulille pronssia


Hämeenlinnnan judoseura oli kolmanneksi paras seura Ruotsin Oxelösundissa järjestetyissä Sörmlandstreffen-judokisoissa. Tatamilla oli 342 judokaa, joista kuusi oli hämeenlinnalaisia. Hämeenlinnalaisten hienon sijoituksen kunniataulukossa takasivat Sini Oinonen kahdella ja Turpal Djoukaev yhdellä kultamitalilla, Tuukka Lahtinen hopeamitalilla ja Samuli Koskinen pronssimitalilla.



Sini Oinonen voitti varmalla tavalla naisten alle 52 kg:n sarjan. Sarjassa oli kaksi kovaa ruotsalaista mustan vyö judokaa, mutta Oinonen oli varmaotteinen ja voitti kaikki ottelunsa ipponeilla. Mustavöinen itsevarmuutta uhkunut Oinonen voitti ensin Grums judoklubin Josefin Alhlstrandin. Oinonen heitti ensin ruotsalaisen jalkaheitolla kyljelleen ja matossa sitten sai Alhlstrandin luovuttamaan kuristamalla. Aikaa ehti kellossa kulua 20 sekuntia. Toinen ottelu Göteborgin judoklubin mustavöistä Marita Sundqvistia vastaan kesti sekin vain vajaan puoli minuuttia, kun Oinonen päätti ottelun hienoon jalkaheittoon. Kultamitali ratkesi voitolla IK Södra Mölndahlin Malin Nordinista. Oinosen jalkaheitto kaatoi Nordininkin ipponin arvoisesti ennen täyttä otteluaikaa. Oinonen otti toisen kultamitalinsa omasta sarjastaan eli alle 21-vuotiaiden naisten alle 52 kg:n sarjan. Sarjassa oli vain yksi vastustaja Grums judoklubin Josefin Ahlstrand. Sarja oteltiin paras kolmesta -kaaviolla. Kolmea ottelua ei tarvittu, sillä Oinonen voitti kaksi ensimmäistä ottelua alle minuutissa. Ensimmäinen ottelu alkoi waza-arin arvoisella jalkaheitolla ja päättyi Oinosen tiukkaan sidontaan. Toinen ottelu alkoi lonkkaheitolla ja päättyi myöskin sidontaipponiin.



Turpal Djoukaev voitti hienoilla heitoillaan alle 18-vuotiaiden poikien alle 55 kg:n sarjan. Djoukaev otteli päivän vakuuttavasti ja varmaotteisesti ja otti voitoillaan judopassiinsa kahden ruotsinmestarin nimet. Ensimmäisen kierroksen ottelussa Tukholman judoklubin ruskeavöinen Axel Robertsson koki hämeenlinnalaisen kiepin tehokkuuden kolmesti, kahdesti Ruotsin tämänvuotinen alle 18- ja alle 21-vuotiaiden mestari oli kyljellään yukon arvoisesti ja kerran selällään ipponin arvoisesti. Toisessa ottelussa Boråsin judoklubin ruotsinmestaruuskisojen pronssimitalisti Emil Henriksson oli opiskellut hämeenlinnalaisen tyyliä ja osasi varoa Djoukaevin kieppiä. Djoukaev pyyhkäisikin Henrikssonin jalkaheitolla kyljelleen yukon arvoisesti, mikä riitti voittoon. Välierässä Tikkurilan judokoiden Patrik Pavlov halusi myös finaaliin, mutta Djoukaevin kieppi puraisi taas ja Djoukaev sai heittoa seuranneesta sidonnasta ipponin. Finaalissa vuoden 2015 ruotsinmestari alle 18-vuotiaissa ruskeavöinen Alexander Dahlin Judo Arvikasta kompastui Djoukaevin oikea-aikaiseen kieppiin. 


Tuukka Lahtinen otti hopeaa alle 15-vuotiaiden poikien alle 60 kg:n sarjasta, käyttämällä hienoa kieppiään kaikissa voitoissaan. Ensimmäisessä ottelussa tuli voitto judoklub Aktivin Melker Ljungqvististä kiepillä tulleessa waza-arilla. Toisessa ottelussa Espoon Judo-Kanin Paul Martin Künnapuu yllätti heti aloituksessa ipponin arvoisella heitollaan. Kolmannessa ottelussa Aktivin Joel Hedenblad kaatui kahdesti Lahtisen tehokkaaseen kieppiin waza-arin arvoisesti. Viimeisessä ottelussa panoksena oli hopeamitali. Vastassa oli IK Södran Kalle Bååthe. Lahtinen varmisti hopeamitalin reilun puolen minuutin ottelun jälkeen kieppi-ipponilla.

Samuli Koskinen otti pronssia alle 21-vuotiaiden alle 66 kg:n sarjasta. Koskinen arvottiin suoraan toisen kierroksen otteluun, jossa vastassa oli Ruotsin mestaruuskisojen hopeamitalisti Victor Skoglund. Koskinen hallitisi ottelua, mutta kesken hallintaansa mattotilanteessa suojasi itseään huolimattomasti ja ruotsalainen sai sankaku-sidonnan ja vei voiton. Skoglund voitti lopulta koko sarjan ja Koskinen pääsi jatkamaan keräilyotteluissa. Frövi judoklubin Rasul Rezae kompastui kahdesti yukon arvoisesti Koskisen jalkaheittoon ja Koskinen eteni pronssiotteluun. Vastustaja pronssiottelussa oli Sundsvallin judoklubin vahva Timmy Biedron. Koskinen voitti pronssia ottamalla ensin yhden waza-arin jalkaheitollaan ja sitten toisen waza-arin vastaheitollaan, kun Biedron yritti kovasti tasoittaa ottelua. Koskinen otteli myös miesten alle 66 kg:n sarjassa, mutta ei sijoittunut.             

Simo Ansalahti jälki-ilmoittautui kisoihin ja ottelikin hienosti sijalle viisi miesten alle 73 kg:n sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa SPIF judon 2. danin viisinkertainen ruotsinmestari mustavöinen Alireza Parchami sai tasaisen ottelun loppusekunneilla jalkaheittonsa onnistumaan ja vei voiton. Keräilyotteluissa Ansalahti otti ensin hienolla osotogari-heitollaan ippon-voiton Uppsala judoklubin Amin Hmeshehistä. Kolmannessa ottelussa Espoon Judo-Kanin Tuomas Ronkainen jäi Ansalahden painavaan sidontaan, ippon-voitolla aukesi tie pronssiotteluun. Pronssiottelu Göteborgin Braulio Sanchezin kanssa oli äärimmäisen tasainen. Varsinaisella otteluajalla judokat eivät saaneet selvyyttä paremmuudesta. Jatkoajallakaan onnistuneita suorituksia ei nähty. Sanchez sai pronssmitalin, kun Ansalahtea varoitettiin mattoonvedosta.                                                

Lassi Talvitie oli seitsemäs alle 18-vuotiaiden alle 60 kg:n sarjassa. Sarjassa oli 17 judokaa. Talvitie otti jalkaheitollaan yuko-voiton Gävle judoklubin Axel Erikssonista. Toisessa ottelussa Borås judoklubin Carl Björklund vei tasaisen ottelun voiton, kun Talvitien keskittyminen mattotilanteessa herpaantui ja ruotsalainen sai ipponin arvoisen sidonnan. Keräilyottelut alkoivat kieppi-ipponilla, kun Talvitie otti voiton GEK Enighetin Alexander Krokstadesta. Ottelussa pääsystä pronssiotteluun Helsingin Meido-Kanin Markus Tarna onnistui mattotilanteessa yllättämään Talvitien pitävällä sidonnalla.