lauantai 13. huhtikuuta 2019

Lallille SM-kultaa, Henrille ja Turpalille hopeaa

Hämeenlinnan judoseuran miehet onnistuivat hienosti lauantaina Nummelassa järjestetyissä judon SM-kisoissa. Lalli Nuorteva otti kolmannen suomenmestaruutensa, nyt alle 100 kilon sarjasta. 18-vuotias Turpal Djoukaev otti toisen aikuisten SM-hopeamitalinsa alle 66 kilon sarjasta. Henri Hannula otti neljännen mitalinsa miesten alle 90 kilon sarjasta. Värisuoraan tuli nyt tuplakappale hopeisesta mitalista.


Lalli Nuortevan avausottelussa vastassa ollut Rauman Kaiganin Vesa Rinne kaatui ensimmäisestä aloituksesta hämeenlinnalaisen uchimataan. Toisen ottelun alussa vastustaja Porin Fudoshinin Jerry Lammasniemi löysi itsensä selältään ensimmäisen aloituksen jälkeen, mutta videotarkastuksen jälkeen suoritusta ei hyväksytty, koska se oli lähtenyt ottelualueen ulkopuolelta. Seuraava uchimata sitten lähti ottelualueelta ja tuomari nosti käden toistamiseen ipponin merkiksi. Välierävastus oli Mikkelin judon Juho Puumalainen. Nuorteva hallitsi ottelua. Ottelun alussa hämeenlinnalainen sumigaeshi tuotti waza-arin, mutta sitä seurannut sidonta ei pitänyt. Ottelun päätti Nuortevan toinen waza-ari, joka tuli jalkakoukulla.

Finaalissa vastassa oli Tampereen judon viime vuoden alle 90-kilon suomenmestari Samuli Viitanen. Olympialaisiin valmistautuva Viitanen joutui hämeenlinnalaiseen myllytykseen, vaikka aluksi Viitanen näytti pitävän kuria tatamilla. Sitten Nuorteva iski myllytyksen keskellä Viitasen sidontaan. Vain kaksi sekunttia jää uupumaan ipponista, kun tamperelainen onnistui vääntäytymään irti. Viitanen aloitti kirin mutta Nuortevan luottamus omiin taitoihin oli vankka ja hän käänsi lopulta viisaasti Viitasen heittoyrityksen omakseen ja jätti tamperelaisen tatamin ja 96 kilon väliin selälleen. Tuomari palkitsi Nuortevan toisella waza-arilla ja näin SM-kultamitali matkasi Hämeenlinnaan.


Henri Hannula aloitti suoraan  alle 90-kiloisten toiselta kierrokselta ja vastassa oli viime vuoden alle 81 kilon Suomen mestari Helsingin Hontai judon Klaus Verlin. Hannula pyöräytti Verlinin ipponseionagellaan ilmavasti kaksi kertaa kyljelleen ja eteni ippon-voitollaan välierään. Välierässa Helsingin Meido-kanin Petteri Sulander oli Hannulan talutusnuorassa. Hannula otti voiton hienolla polvikiepistään tulleella waza-arilla. Hannula  määräsi tahdin myös ottelun loppuajan, mutta ei onnistunut saamaan lisäsuoritusta. Finaalissa vastassa oli sarjan viimevuotinen hopeamitalisti, Tampereen judon Aatu Laamanen. Hannula taisteli kansainvälisen ranking mukaan Suomen parasta judokaa vastaan mainiosti. Laamanen oli tällä kertaa parempi, kun tamperelainen onnistui vyöryttämään Hannulan kyljelleen. Hannula kuitenkin kirkasti viime vuotisen viidennen sijan hopeaksi.


Turpal Djoukaev pääsi myös suoraan toiselle kierrokselle alle 66 kilon sarjassa. Vastassa oli Helsingin Meido-kanin Khirchla Khirchlasvili. Ottelu oli tasainen, mutta Djoukaev oli päättäväisempi ja onnistui jalkaheitollaan kaatamaan ottelun lopussa helsinkiläisen kyljelleen. Waza-ari riitti voittoon. Välierässä Oulun judokerhon kokenut Elias Körkkö ja nuori haastaja Djoukaev esittelivät kumpikin jalkaheittojaan ja kissamaista tasapainoaan väistellessään toisen yrityksiä. Lopuksi Djoukeav onnistui jalkaheitossaan waza-arin arvoisesti ja varmisti SM-finaalipaikkansa.
Finaalivastus oli järjestävän seuran, Nummelan judon  Henri Määttä. Määttä oli sarjan kaksinkertainen Suomen mestari. A-juniori Djoukaev antoi tiukan vastuksen Määtälle vieden ottelun jatkoajalle. Määttä onnistui kuitenkin tatamin pinnalla olleesta vääntötilanteesta ja uusi suorituksellaan suomenmestaruuden. Djoukaev nappasi toistamiseen hopeamitalin. Djoukaevin aika tulee varmasti tulevaisuudessa, sillä kolme vuottta menee vielä A-junioreissa.

Sikko Kaewasa aloitti urakkansa ottamalla  avauskierroksella nopean ippon-voiton Wiegang Christianista. Toisen kierroksen vastustaja oli Helsingin Meido-kanin Ville Ylitalo. Kaewasa heitti Ylitalon komeasti tatamille, mutta Ylitalo onnistui kierähtämään ilmassa vatsalleen. Kaewasa heitti helsinkiläisen uudelleen, tällä kertaa heitto onnistui täydellisesti ja tuomarikin vahvisti antamalla suorituksesta ipponin.

Kisan yllättäjä Roope Korhonen Kajaanin judokerhosta oli vastassa välierässä. Tasainen ottelu eteni tilanteessa 0-0 jatkoajalle. Kolmen minuutin ottelun jälkeen tatamin rajalla ollut tilanne eteni suoja-alueelle. Korhonen onnistui tulkitsemaan ottelun jatkumista Kaewasaa paremmin ja nappasi voittoon riittävän sidonnan. Pronssiottelussa vastustaja tuli Helsingin Meido-kanista. Eetu Heinonen antoi näytettä taistelutahdostaan. Ottelun alussa Kaewasan käsiheitto tuotti waza-arin, mutta tuomari peruikin päätöksen. Ottelun edetessä Heinonen sai juonesta kiinni ja uhrautumisheitto tuotti yllätys-waza-arin. Sen jälkeen Heinonen osasi pelata korttinsa oikein eikä päästänyt Kaewasa kunnon paikkoihin ja vei voiton. Kaewasan sijoitukseksi jäi näin viides sija.

Samuli Koskinen otteli myös alle 73 kilon sarjasta. Avausottelussa kaatui Orimattilan judoseuran Stefan Rönkkö. Seuraavassa ottelussa oli harjoitustatamilta tuttu Keravan Bodonoksen Valtteri Olin. Olin oli oppinut keinot Koskisen kaatamiseen ja Koskinen jatkoi ottelemistaan keräilyotteluissa, mutta niissä hän ei enää onnistunut.

Päävalmentaja Olli Paasimaa oli tyytyväinen mitalisaaliiseen, mutta jäi vähän kaipaamaan judokoilta terävämpiä otteita. Paasimaa uskoi että huomisessa joukkuekisassa terävyyttä löytyy. Miehet siis jatkavat otteluja vielä sunnuntaina järjestettävissä joukkue-SM:sssä. Viime vuotisen pronssimitalin kirkastaminen on tavoitteena.